Pages

love bite jadi penyebab batalnya solat???

Saturday, December 4, 2010

tengah selak-selak myMetro
tiba-tiba tertarik plak dengan satu soklan pembaca 
dekat kat part soal jawab hukum agama.

sah tak solat kalau ada kesan love bite di tubuh badan?

lebih kurang cam tu lah bunyik soklan tersebut...

hurmmmppphhh...
akteli.. seumur hidup aku..
tak pernah dengar lagi fatwa kalo ada kesan love bite tu boleh batalkan solat..

tapi bagus jugak dia tanya soklan ni..
tambah ilmu kan..

yang pastinya..
wahai.. sang suami.. dan sang isteri..
solat anda masih sah...

kerana syarat sahnya solat ialah :

suci dari hadas besar dan kecil
suci daripada sebarang najis pada pakaian, tempat dan juga badan kita
menutup aurat...

jawapan ni merujuk kepada DR. SALAM - Mymetro

huhuhuhu...
makanya yang ada kesan lovebite tu
jangan bimbang..
solat anda masih sah..
unless lah kalo anda yg saje-saje memfatwakan..
tak boleh solat selagi kesan love bite itu tak hilang...


SIT UP ~ antara mitos dan realiti

SIT UP...

korang tahu tak sit up tu apa???
ishhhkkk  kalo tak tahu tu..
aku pon tak tahu nak kata apa..

rasanya dari zaman tabika dan sekolah rendah lagi..
kalo time pendidikan jasmani je (PJ)
selain dari maen kejar-kejar..
cikgu mesti suh buat excercise..
gelek-gelek pinggang..
lompat bintang...
sit up pon ada..

time sekolah menengah pon ada..
pendek akal..
kalau korang tak pernah sit up tu...
errrrmmphhhh..
korang memang tak pernah bersukan lah nama nya..

cakap pasal sit up
mitos yang paling glamer pasal sit up ni...
tak laen dan tak bukan..
macam kengkawan aku cakap..

" kalo nak perot leper.. selalu lah buat sit up"

makanya..
kata mereka berasaskan mitos..
sit up ada magis..
mampu mem flat kan perot bonyot anda..~!!

tapi.. percaya atau tidak..
sesungguhnya...
sit up tak mungkin boleh mem flat kan perot yg boroi 
umpama hot belon tu syg...
percaya lah...

sit up hanya akan berkesan..
untuk mengempiskan perut..
jika 
korang amalkan sit up bersama menda-menda ni

~ amalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang...
sihat dan seimbang tu.. faham-faham sendiri lah.. 
kalo korang melahap fast food setiap hari.
pastu terbongkang umpama ular sawa..
korang situp juta kali pon belom tentu bleh buang flabby tu..

~ banyak minum air putih
ohhh.. ini sangat penting..
kena minum air berapa liter sehari??
itu korang kena ingat sendiri sebab aku pon sehari minum dalam segelas dua je..
muahahhaha

~ serta kan excercise- excersice lain.
ohhh ini aku sangat sokong..
kalo lah hari-hari buat sit-up..
tak semua lemak akan terbakar..
so banyak kan aktiviti pembakaran lemak ni..
so slowly.. belly korang akan beransur kurang..

so..
korang..
berhentilah percaya menda karut yang kengkonon..
korang sit up boleh kempis kan perut..

kalo setakat 20 kali sit up tu..
pastu bedal nasi lemak dengan 2 ketol roti canai..
tak kemana buncit tu ilang..
hehehhee..

ok lah.. selamat mencuba..

macam biasa..
kalo tak puas hati ke.. nak tambah ke tak setuju ke..
komen ok.. 

adios amigos.. 


air asia kenapa ko suka-suki turun naik harga??

Friday, December 3, 2010

ok.. sungguh emo beta saat ini..
tu lah gatal-gatal lagi tangan tengok site air asia..
hamek ko padan muka emo sengsorang...

kengkonon nak pujuk my uncle and untie datang my place..
ceh bunga basa basi..

" rasanya skang tiket flight mahal kot. sbb dah last min...bla.bla.bla"

" tulah x mau book awal-awal kan dah mahal "

tapi nak jugak suh dia orang datang..
meh lah datang meh lah datang..
buat sesi bujuk rayu

siap nak prove harga tiket..
skang murah lagi kot..
tak le mahal mana..

maka aku pergilah cekidot airasia.com

tapi cis.. sungguh tak ku sangka-sangka..

harga bleh tahan murah..
untuk tempoh pujuk rayu period uncle and untie aku datang..

tapi tiba-tiba mata terbontang luas...
rasa cam nak scream all out bila 
aku tegok harga tiket untuk pergi balik time cuti aku..
yang dah pon dibeli beberapa minggu lalu..

sungguh berdebah lagi durjana..
harganya kurang banyak sangat kot..

cisssssdale betol..
apesal lah ko suka suki naik turun harga wahai air asia??
aci tak nak pulang tiket aritu..
nak tiket harga sekarang???

wuuuaaaaaa...
kalo beza puluh-puluh pon dah boleh buat beli spender sedozen kot..
ni kan pulak kalo beza ratusan??

wwwwwwwuuuuaaaaa..
nak duit aku.. nak duit aku...


ini baru nama nya G.E.N.I.U.S :D

Wednesday, December 1, 2010


well...
pernah dengar kan..

picture worth thousand words..

SOURCE : explosm.net

well i just wish i can be as genius as the boy..

moral story : please think out of the box...


p/s : ini entry mode malas..

miller pelakon dari malaysia larikan aktress indonesia??

Friday, November 26, 2010


first..
aku langsung tak kenal sapa miller ni..
tapi kata roomate aku.. 
miller ni glam gila kat sini.. i mean dekat indonesia lah..

tapi errr.. 
sumpah aku tak kenal dia..
google..punya google..
tadddaaaa ini lah miller..~


hurrrmmmphh..
smart lah kot..
nama pon mamat ni mix china-arab

yang ni plak..
sang awek yang di bawak lari tu..
nama dia arumi.

maybe penah kot nengok muka dia kat sinetron-sinetron..

alkisah..
kononnya miller dah bawak lari arumi..
sebab arumi kabur dari rumah..
and now family si arumi ni pergi report polis..
yelah kan si arumi ni baru 16 tahun..

perghh dramatis abes kan..
macam cerita lak..
tau lah both pelakon..

pape pon...

korang leh baca kat harian metro ok

this ----> miller dan arumi



dasyatnya penangan sang pondan...


fuuuhhhh...
wa tangkap leleh dengar pondan-pondan ni nyanyi..
menitik air mata kot..


actually memula aku nengok video ni kat wall facebook junior aku..
cam terpanggil je tok click button play..
sekali bila tengok..
hamek ko....

kagum.. terkesima..
impress..
berbakat. superb..

mahu meleleh air mata singer lain ni.
makan pasir lah kalo pondan-pondan ni jadi penyanyi..

tengok tang sang pondan terkangkang
sebab feeling nyanyi
pecah perot aku dok gelak.
berderai air mata ni..
ntah pape je tak senonoh gila..
dah ah pakai gaun pastu tangan bapak lah..
cam ala-ala menari makyung..
memang dot.dot.dot. betol lah..
tak disangkat gitu..~

tapi camne ntah
maybe sebab akibat..
dengar video ni banyak kali 
mana dengan tak semena-mena aku pergi
search and download original song dia ko..

hamek dasat tak penangan pondan-pondan ni..
pastu camne ntah tetibe je aku rasa macam kena lempang 
lepas dok ternganga tengok vc ni baru aku baru sedar..
yang video ni just miming diaorang aje..

tak berhagak lah kan 
kalo suara ko sedap cam awie and amy search..
letak mike jauh sebatu pon suara seketol cam awie..
tak silap aku penah
dalam event hape ntah awie and amy search nyanyi lagu ni..
memang sumpah tak tipu

sioll hareeeemm betol..
tarik balik semua pujian kat pepondan ni tadi..
hahahahha..~
tapi camne pon..
memang terhibur nganga tengok vc ni..

lawak kot..

so korang amacam??
rasa video ni pondan-pondan ni miming or live???


hati yuna buat qi... omigod... omigod.. :)


whoot..whoot...
dalam kosmo ada artikel yg katanya
yuna tu ada something-something ngan qi..
credit : kosmo online :)

omigod..omigod..
terkesima..
i suka qi ok..
dia sgt cute..
hahahaha.. :)


effect sebab dulu suka sgt tengok destinasi bajet and blogger boy..
qi tu cute..
comel.. dan sama waktu dengannya..
sessssuuuuaaaaiii lah ngan yuna yg channtek tu..

i sokong u'oll kala u'oll ada pape.. :)

tapi cam besa lah..
jwpn artis kalo dok tanya pasal scandal sandal ni..

“Bercinta itu satu perkataan yang agak kuat sedangkan hubungan kami baru dalam peringkat awal untuk kenal antara satu sama lain.
“Buat masa ini saya tidak nafikan kami memang rapat, tetapi untuk mengklasifikasikan kami sebagai pasangan yang bercinta rasanya itu terlalu awal,”  Yuna
“Sekarang masih terlalu awal untuk saya katakan yang hubungan kami sudah sampai ke tahap bercinta.
“Namun, saya juga tidak menafikan bahawa hubungan kami buat masa ini memang rapat. Malah, terdapat keserasian dalam perhubungan kami," Qi

Ni plak skema jawapan Yuna part tarikan each other.
Saya suka dia sebab dia baik hati juga seorang lelaki yang baik. Dia seorang yang tenang serta menghormati orang di sekelilingnya. Seronoklah berkawan dengan dia. 

so guys.. amacam??
kalo yg ada hati ngan yuna tu..
kim slm je lah perasaan anda ok.. 

dia dah berscandalicious ngan qi..
agagagaggaa.. :)
errr tapi yg patah hati tu..
jangan plak g dok melalak lagu oh bulan (dan sebenarnya)
 sampai meleleh air hidung sbb frust lak pasni...

tak puas hati ngan cerita ni??
cekidot ini ok ----> gosip cinta yuna dan qi

dato lee chong wei jaguh plastik???

Tuesday, November 23, 2010

i read this article from berita harian 
click untuk gambar yg lebih besar :D


basically.. aku tak sure adakah jaguh plastik yang dimaksudkan tu
 is Dato Lee Chong Wei (LCW) or orang laen
tapi entah lah derr..
the way its wrote it macam nak mention itu LCW kan..

ye lah kan sapa yg beat Lin Dan time Sukan Asia baru-baru ni..
kalo tak LCW.. so the readers sah-sah anggap artikel ni tak laen tak bukan pasal LCW

tak tahulah apa motip dia tulis camni..
cam tak puas hati je ngan LCW..
tapi camne pon..
supposedly berbangga lah kita masih ada wira negara untuk sukan badminton..
siapa lagi yang boleh menyinar kalo tak LCW??.
kalo yang laen tu mosty nya tak consistent...
baru menang sekali dua. puji melambung..
esok lusa terus jatuh terduduk...

its fact kan???

but then.. camne pon sekarang pembaca boleh realize 
boleh pikir yang mana betol and yang mana salah
and they know siapa wira negara..
see this is some comments yang aku grab dr komen artikel ni.


here some more..


tak kisah lah apa pon persepsi masayarakat..

bagi aku Dato Lee Chong Wei tetap wira..
hehehe sebab kalo harap aku lah yang maen..

sah-sah ayam 
tak layak 

errrrrr... kalo suh penulis artikel tu beat Lin Dan
rasanya dia bleh menang tak??

huhuhuhuhuu ~


uncle seekers nak bukukan scandal beliau dengan aishah??? *wtf*

Thursday, November 18, 2010


lately dekat blog besepah-sepah dok cerita pasal pakcik hantu sorang ni..
tak pasal-pasal issue ni jadi hot gila plak..
merata-rata cerita pasal kisah cinta aishah dgn uncle seekers ni

aku just boleh kata..
enough. stop. muntah. jengkel

this one i just copy and paste from his latest entry..

Saya memohon maaf kerana terpaksa menghentikan kisah ini kerana saya ingin bukukan tentang “Cinta Syyhh” ini untuk berkongsi pengalaman dengan peminat yang ingin tahu perkara yang sebenar cinta ini.

Saya amat yakin buku “Cinta Syyhh” akan buat pembaca mengucap panjang kerana gambar-gambar & bukti yang dipaparkan cukup ‘buas”

source : blog uncle seekers

ueeeeewwww sori ye uncle..
aku just tgk sekali lalu je..
simply said.. im not intrested to know your lovey dovey story tu..
i will think twicely kalo pon cerita itu true story..

sebab its kinda poyo gila..
and the way he wrote series scandalicious itu sangat lah haprak..
guna words yang haihhh...speechless..

"menjaga amanah bla.bla.bla."

bagi aku if he is seriously jaga amanah sema jadah tu as like he said..
tak perlu kot bukak pekung and aib mantan especially..
and of course you wont post the pictures as evidence..
picture peluk-peluk sakan and mantan free hair..
i think he supposedly not do that..
kalo betol dia menjaga amanah..

even im not a kinda good one
 tapi deep bottom of my heart i still know the islamic basic and rules.
wtf post entry and pictures macam tu..
ntah pape je..

btw.. yeah kalo lah dia nak speak out the truth but please in a right way man..
kalo pon hubugan di halang keluarga or what..
tak payah lah specified seketol-ketol apa yang dia and mantan already done..
aku faham pictures can give thousands meaning..
dgn gambar yang berbuku-buku tu of course boleh yakin kan kidah cinta tu

 tapi ya... i just hate dgn apa dia buat..
memalukan aishah secara tak langsung..

haihhhh.. i just wonder
serious kenapalah dalam banyak-banyak lelaki..
uncle seekers tu jugak yang mantan pilih..

happy aidiladha peeps

Wednesday, November 17, 2010


selamat hari raya aidiladha semua.. :D


sayu gila dengar takbir dari petang tadi until now..
first time raya di perantauan..

it will be a very priceless memory for me..

takbir raya yg tak henti-henti sampai aku rasa macam celebrate raya aidilfitri..~
sayu hati... :(

for the first time..
there is NO rendang and ketupat..
or even any simple dishes..


*sigh*

before this pernah je celebrate raya haji dekat matrik..
but at least i still feel aidiladha sebab sibuk tolong masak semua dekat surau..

ohh yeah...
jakun gila sebab kambing and lembu di merata-rata tempat..
sampai aku rasa bau kambing di mana-mana..

maybe ni rasanya sambut raya aidiladha di jakarta..

by the way i do planned untuk semayang raya tomorrow..
maybe for the first and the last at here.. maybe..~

but until now...
i still cant sleep..
its almost 2 a.m now..

already try and counting berapa juta kambing dah kot
but i still cant fall asleep..

actually i just received a bad new about my grandpa's condition this evening..
im not ready for any kind of losing..
please pray for him..
semoga dia mampu bertahan..

:: kuatkan semangat aku ya ALLAH ::

asmara ohhh asmara..~

Monday, November 15, 2010

walllahhh...
saya mmg out dated betol lah..
orang laen dah berkurun follow cerita asmara..
anak-anak dara semua sibuk angau nak hubby macam si asmara ni..
aku plak baru nak terhegeh-hegeh cari link nak download..
haisssssshhhhh...


tapi tak pe.. x rugi pon kan..
sebab sekarang bertepek-tepek link nak download movie ni..
tunggu click and sedut je...
hehehehe 

tapi serious at first saya terkial-kial download cerita ni bukan apa sangat kot..
pada asalnya lah...
semuanya sebab aku suka OST dia 

pastu salah satu reason saya download lagi..
is sebab saya  kena pukau minat sama mamat kacak ini..

 
*phewwwww*
 mau berpeluh wa angau sama dia..
wattefish... 

ouhhh sungguh serious tak tipu..
hati cair ouuuh tengok asmara layan zalia..
cool gila.. sabar nak mati...
no wonder.. semua anak-anak dara berangan nak hubby macam asmara..
and no wonder mak-mak dara juga bertepek depan tv
 ari selasa jam 9p.m untuk tgk cerita ni..

haisssssshhh cuma satu lah...
rasanya ada lagi ke lelaki macam asmara zaman sekarang??

*wondering*

awan letusan gunung berapi dengan kalimah ALLAH.

Wednesday, November 10, 2010


waktu tengah sibuk-sibuk tengok update current situation dekat yokyakarta..
tiba-tiba aku tertarik dengan satu gambar ni..
aku tak sure ini lame punya isu or what.
based on this web ---- >postkotamakassar


its on 7/11/10
so x de lah lama sangat kot kan..

gambar ini dirakam oleh sorang student UMG Yokyakarta

ada macam-macam andaian dari gambar ni..

dan kalau baca dari ini - thephenomena

katanya kejadian ni hampir sama dengan tahun 2006.


ini gambar pada tahun 2006..
kalau lihat.. ada bayangan kalimah ALLAH dari awan gunung berapi ni..

percaya atau tidak.. itu terpulang lah pada anda semua..

cuma yang pasti..
bagi aku...

aku percaya pada kun faya kun..
sesungguhnya ALLAH itu maha besar

" jadilah maka jadilah "

mahu order pintu suka hati doremon.. siapa mahu???

Thursday, November 4, 2010

doremon tu gila fantasi kan..
tapi it was one of my fav cartoon time zaman purba kala dulu.
kalo hari sabtu pukul 730 pm konpem melekat depan tv..
ternganga tgk cerita doremon..
then macam biasa nobita kena buli dgn giant..
^___^

tapi even camne fantasi and ntah pape cerita tu
aku still menganga tgk dgn kanak-kanak laen
until aku masuk boarding school..

the best part pasal doremon is the pocket serba guna tu.
aku selalu wishing i have one
yelah ada macam-macam kot..
paling aku suka pintu serba guna eh?
ke pintu suka hati..hahahaaa.. tak kisah lah menda alah tu nama apa..
but serious aku suka gila menda tu..
gila kan.. over dose obsessed dgn doremon

eh currently kan i dont know why..
tapi siyes its already 2 months i'm here
so today aku dilanda demam rindu
penyakit rumah a.k.a homesick..

hey its not funny langsung ok~!
serious tengah down gila babi..
sampai ku rasa babi pon tak down macam aku..

i felt too sicks..
just missing every body..
*phewwwww*

betol lah kan
absence makes your heart grew ponder.
erkkk betol ke idiom aku ni..
ah persetankan..

yang penting
i just wishing ada poket doremon skang..
so bleh guna pintu suka hati dengan sesuka hati aku..
aci tak aci tak
nak order pintu suka hati sekarang jugak

errrr ada sapa- sapa nak join beli pintu suka hati tak??
* ngeeeehhheeee *

international finance + corpoarte budgeting vs vampire series

Wednesday, November 3, 2010


wallllaaaaahhh...
i just cant stop reading...
reading is my passion currently..
tapi seriously im not a nerd even a geek
because aku suka membaca.

gila.~ kalau aku kumpulan geek or nerd
sumpah that was absolutely aku kena rasuk something ok~!

aku
playfull and sangat susah nak serius kot..
that is why kalau aku serius peeps will automatically conclude yg aku tgh bad mood

by the way back to the issue~!
actually my first mid term test at Binus is arround the corner.
dalam two weeks more kot..
so sangat-sangat hampir ok..

dengan only 2 subjects and credit hour for each only 2..
what. gila sikit kan??
so supposedly its not a big deal to score.
*cheeeeeaaaaaahhh *

ohhh tapi itu sungguh shit ok..
seriously its almost 2 months already but im still clueless and blank..
*phewwww*
mana idaknya.. my brain can't function critically..
mana nak adapt bahasa indon then translate into english..
p/s : actually ni alasan org malas study ok.~!

o0ooomggg.. then conclusion i rather choose to read vampire series volume 1-6
dari menghadap international finance and corporate budgeting books..


perhaps.. nanti-nanti kuar lah dalam soklan.
describe the elena's characteristic bla-bla-bla.
dalam aku punya mid test kan..
muahahhahaa

so.. nanti sah-sah account things aku bergambar rajah kan vampire series..
LOL

pompuan wajib feminin ke?

Sunday, October 17, 2010


F.E.M.I.N.I.N

its not about kumpulan feminin dahulu kala ok..

seriously.. feminin dgn perempuan itu sinonim eh??
wajib eh pompuan itu feminin..
 *ohh soalan apakah ini*

ouhhh i just noticed kalo the girl pakai skirts, dress, heels mean dia feminin..
plus kalo ada bnyk stuff pink so conclusion she's feminin..
or dia gedik-gedik cakap manja-manja ngada-ngada
then she is feminin..

ok.ok.enough
suddenly i just hated this word.
feminin.~!

tambah-tambah bila one of my friend kata macam ni

" aku nak belikan ko baju pompuan biar ko feminin"

hohohoho.. even its maybe a joke for him 
but yeahhh ohhh i felt that's suck ok.

 tiba-tiba rasa macam aku ni dress up ala-ala pengkid..
wtf.. *emo*

then tiba-tiba teringat balik past two years.
somebody saw me dating pakai baju kurung
then suddenly jadi gempak gila
among my friends yg aku date pakai baju kurung..
silly and nonsense nak mati 
macam lah org laen tak penah buat macam tu kan..

*sigh*

just because they rarely saw me pakai baju kurung or blouse or whatever
so senang-senang claimed that im bla..bla..bla...

haih...
i felt bad. i felt macam horror nak mati sbb i'm not as feminin like others.
as what they claimed.

part of myself i dont mind serious.~!
sbb yg claimed macam tu semuanya badut-badut yg not even know me well..

so just assume mereka sedang cuba mengenali my self..

but at the other half..
macam nak jerit je..

please jgn bossy pasal aku boleh tak???

*down*

notakukukaki : hey nobody perfect ok.~!!


ancol dlm kenangan

Monday, October 11, 2010

tgh makan hati..
we planned to ancol park today..
tapi lastly.. cancel.. 
due to so many reasons and too many things happen lately..

*kuciwa*

maybe ada hikmahnya kan.. 
tak pe laen kali boleh pegi lagi kan asma kan..


notakukukaki : hanya mampu tengok ancol park dari internet je.. :(
 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS