Pages

Showing posts with label DIC Kuantan. Show all posts
Showing posts with label DIC Kuantan. Show all posts

eh susah kan nak jadi emak ni kan?

Monday, December 26, 2011

assalamualaikum..~

susah kan nak jadik seorang emak?
eh soklan apakah ini..
actually dua hari ni saya spend masa dekat rumah perlindungan DIC Kuantan
untuk pengetahuan korang lah rumah ni khas untuk shelter kan anak-anak 
khas nya mangsa dari penagihan dadah dan HIV..

mesti korang terpikir kan.. apa kejadahnya saya nak spend masa 
kat tempat camni time cuti-cuti umum ni?
saya sebenarnya tolong kawan saya untuk ajar anak-anak tentang kehidupan..
cheh bunyik cam serius gila kan? tapi yup serius gila.=.="


yelah nak ajar anak-anak and budak-budak..
tentang apa itu sentuhan, apa yang patot and tak patot antara lelaki and pompuan
dan camne nak tolak if gangguan seksual berlaku.
perghhhh blank jugak time nak ajar anak-anak kecik ni..

cuba bayangkan.. if kita sendiri pon segan dengan badan kita
camne kita nak bagitau..

"ok sayang please jangan kasik orang touch dekat situ, situ dan situ"
"sayang please jaga diri korang macam ni and macam ni"
"ini kawasan sulit untuk gegurl bla-bla"

sumpah saya agak tergamam and blank bila budak tanya lebih-lebih..


"mama kalo orang pegang macam ni macam mana??" 
"cikgu macam ni buleh tak"

blur jugak yelah saya hanya seorang bidan terjun
yang willing nak tolong kawan saya.. sebab saya tahu saya sangat suka anak-anak


sumpah rasa mood kelaut hilang bila ada budak kecik
yang sangat appreciate kita, cium pipi, panggil kita mama, peluk kita
gedik-gedik nak kan attention kita
and menangis bila kita nak balik and berjauhan
yelah mereka hanya budak-budak 
yang sangat perlukan perhatian dan kasih sayang..
siyes tacing sangat hati bila tengok anak-anak yang masih kecik
tapi tak dapat kasih sayang yang sewajarnya..

haihhhh bila duk dengan budak-budak ni..
baru saya insaf and faham betapa besarnya tanggungjawab seorang emak
yelah nak didik anak-anak sampai jadi orang yang berguna..
susah kan susah kan??

pesanan ikhlas dari saya
sila hargai kasih sayang emak ayah korang..
biar macam mana pon malang hidup kita..
sesungguhnya banyak lagik yang lebih malang dari kita sebenarnya..

pssst: jelas nyata.. saya masih belum mampu untuk jadi seorang ibu yang baik






 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS