Pages

Showing posts with label program dan aktiviti. Show all posts
Showing posts with label program dan aktiviti. Show all posts

eh susah kan nak jadi emak ni kan?

Monday, December 26, 2011

assalamualaikum..~

susah kan nak jadik seorang emak?
eh soklan apakah ini..
actually dua hari ni saya spend masa dekat rumah perlindungan DIC Kuantan
untuk pengetahuan korang lah rumah ni khas untuk shelter kan anak-anak 
khas nya mangsa dari penagihan dadah dan HIV..

mesti korang terpikir kan.. apa kejadahnya saya nak spend masa 
kat tempat camni time cuti-cuti umum ni?
saya sebenarnya tolong kawan saya untuk ajar anak-anak tentang kehidupan..
cheh bunyik cam serius gila kan? tapi yup serius gila.=.="


yelah nak ajar anak-anak and budak-budak..
tentang apa itu sentuhan, apa yang patot and tak patot antara lelaki and pompuan
dan camne nak tolak if gangguan seksual berlaku.
perghhhh blank jugak time nak ajar anak-anak kecik ni..

cuba bayangkan.. if kita sendiri pon segan dengan badan kita
camne kita nak bagitau..

"ok sayang please jangan kasik orang touch dekat situ, situ dan situ"
"sayang please jaga diri korang macam ni and macam ni"
"ini kawasan sulit untuk gegurl bla-bla"

sumpah saya agak tergamam and blank bila budak tanya lebih-lebih..


"mama kalo orang pegang macam ni macam mana??" 
"cikgu macam ni buleh tak"

blur jugak yelah saya hanya seorang bidan terjun
yang willing nak tolong kawan saya.. sebab saya tahu saya sangat suka anak-anak


sumpah rasa mood kelaut hilang bila ada budak kecik
yang sangat appreciate kita, cium pipi, panggil kita mama, peluk kita
gedik-gedik nak kan attention kita
and menangis bila kita nak balik and berjauhan
yelah mereka hanya budak-budak 
yang sangat perlukan perhatian dan kasih sayang..
siyes tacing sangat hati bila tengok anak-anak yang masih kecik
tapi tak dapat kasih sayang yang sewajarnya..

haihhhh bila duk dengan budak-budak ni..
baru saya insaf and faham betapa besarnya tanggungjawab seorang emak
yelah nak didik anak-anak sampai jadi orang yang berguna..
susah kan susah kan??

pesanan ikhlas dari saya
sila hargai kasih sayang emak ayah korang..
biar macam mana pon malang hidup kita..
sesungguhnya banyak lagik yang lebih malang dari kita sebenarnya..

pssst: jelas nyata.. saya masih belum mampu untuk jadi seorang ibu yang baik






aktiviti- aktiviti musim hujan :)

Tuesday, December 13, 2011

ok kuantan tengah hujan dengan menggilanya..
best kot hibernate time camni..
sampai semua menda malas gila..
kalau lah katil tu buleh serba guna..
bukak mata dah mandi. bukak mata lagi sekali ada makanan
syiooookk kot..

gila dasar pemalas kan?? ngeh-ngeh-ngeh
apesal lah bos tak isytiharkan cuti sempena musim ujan eh??
nak drive p office pon dah cuak
hujan lebat sangat sampai tak nampak jalan..
bos silalah faham..
staff mu yang cumel ini tak mampu meredah hujan lebat ke office.*wink*

sempena musim hujan besar-besaran ni..
banyak sangat menda best yang sangat saya suka lakukan
bersama dengan adik-adik saya yang super sengalicious itu

antaranya.
main bot kertas.. game ni senang je
skill melipat dan mendajalkan sampan org lain sangat penting kot
yelah lawan sapa punya bot kertas yang failed dulu..
miahahhahaa...
so time ni skill pedajal seorang kakak kepada golongan budak kecik sangat lah penting
yelah malu kot kalo akak dia kalah dulu..

then macam biasa mandi ujan..
sebab umah kitaorang umah kampung
so berdiri terpacak kat lorong air tu.
so mandi macam ala-ala kat air terjun
pergghh feel tu u'olls.. tak caye? ace try sekali dua nanti k..
tak reti digambarkan dengan kata-kata kot
pastu telinga konpem menanah kena bebel ngan mak and tok saya

tapi ni aktiviti time budak kecik.
time belom akil baligh..
errr tapi dah macam mak budak pon sometime buat jugak kot aktiviti ni.. :P

skang ni.. time ujan-ujan and cuti sekolah camni..
aktiviti paling tak menahan tok family kitaorang is main jutaria.
hehehehehee.. nampak cam lekeh kan?
tapi ni lah caranya merapatkan hubungan keluarga
disamping dapat menyakat dan menganjing adik-beradik
time ni jugak.. sang kakak-kakak dapat menipu
adik-adiknya bila count sewa and duit.
again. trick tak mau bankrap..

so korang camne plak?
apa aktiviti korang time hujan-hujan ni?

wordless wednesday # 12 - saya usaha-sawan wanita??

Wednesday, November 16, 2011


walllahhh memang awesome gila babas lah kan..
harini saya kena jadi wakil untuk bengkel seminar dari SME corp ni.

camne sekali pon.. seminar ni best dan sangat berguna kot.
dan yg paling penting dapat jumpa ramai warga korporat..
dan orang-orang yang sumpah AWESOME..
tq eh boss sebab kasi saya peluang ni..
(^_________________________)


p/s : teruja sgt.. n kusyuk sampai tak sempat nk snap pic lain
pic lain?? buleh click SINI

 
FREE BLOGGER TEMPLATE BY DESIGNER BLOGS